Op 29 maart 2016 werd de aanbiedingsbrief voor de Handreiking Visualisaties, Serious games en E- participatie ondertekend door de directeur van SBRCURnet Jeannette Baljeu als samenwerkingspartner van RWS/WVL voor dit project. André van Lammeren had vorige week zijn handtekening al gezet.

Om te demonstreren wat er allemaal mogelijk is kreeg Jeannette daarna een demonstratie met een Virtual Reality bril waarin je met een smartphone 3D beelden kunt tonen. Uit de drie beschikbare visualisaties koos zij de Blankenburgverbinding omdat ze daar in haar vorige functie als wethouder verkeer en vervoer van Rotterdam sterk bij betrokken was. De visualisatie is gemaakt door Movares Visuals in opdracht van Marlies Langbroek van het project. In de handreiking zijn ook nuttige tips voor de uitvraag van een visualisatie opgenomen, zodat je een product krijgt dat mee kan groeien met de verschillende fasen die een project doorloopt.

Rijkswaterstaat gaat verder met de ontwikkeling van VR. Er is al een rijsimmulator met een VR bril gebasseerd op het verkeersmodel DITSIM. Hierin rij je over een denkbeeldig trace waarbij het lijkt alsof je in een echte auto rijdt.
De komende tijd wordt er gewerkt aan een visualisatie waarin weggebruikers een toekomstige weg, tunnel, brug of vaarweg kunnen testen op het gebied van human factors. Testpersonen worden gevraagd een toekomstig trace af te leggen en te beoordelen. De ontwerpers kunnen de opmerkingen dan nog verwerken in het definitieve ontwerp.

In de loop van 2016 zal een ‘proof of concept’ van dit systeem beschikbaar komen om uit te testen bij een project.